Премиерът Бойко Борисов вече е в Берлин за официалното си посещение. Утре той ще се срещне с федералния канцлер Ангела Меркел.

Тази вечер беше посрещнат от президента Франк-Валтер Щайнмайер. Това е изключение, тъй като той не посреща лидери, които не са от неговия ранг. Посрещнал е българският премиер, защото му е симпатичен.

Европа има нужда от Вас и Вашето правителство, Балканите имат нужда от Вас, България има нужда от Вас. С тези думиЩайнмайер се обърна към министър-председателя Бойко Борисов по време на срещата им в Берлин, съобщиха от правителствената информационна служба.

Снимка: Министерски съвет

Щайнмайер поздрави премиера Борисов за третия му мандат начело на изпълнителната власт в страната и му пожела успех в отговорната му работа през следващите четири години. Двамата се съгласиха, че от взаимен интерес е да продължат да се развиват и задълбочават взаимоотношенията между България и Германия.

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и министър-председателят Бойко Борисов обсъдиха подготовката на българското председателство на ЕС, сигурността и охраната на границите, инвестициите и дуалното образование.

Премиерът Борисов специално е акцентирал върху усилията на страната ни за влизането в чакалнята на еврозоната и за присъединяването ни към Шенген.

Щайнмайер прие българския премиер в двореца "Белвю", който е една от най-известните сгради в Германия, а паркът му се причислява към най-красивите градини.

В началото на срещата президентът се извини за проливния дъжд. Специално заради българската делегация цветята в замъка бяха подредени в цветовете на българското знаме.

Щайнмайер е един от най популярните политици на Германия. Той е бивш външен министър, наричан "сивият кардинал на Берлин". Известен е с острата си Анти Тръмп позиция , с мнението си, че струпването на сили на НАТО по бреговете на Русия е ненужно "тропане на ботуши".

Щайнмайер е социалдемократ и е изключително приближен до бившия канцлер Шрьодер, но и до Ангела Меркел, с чиято подкрепа бе избран на поста президент.