Работници успяха да освободят товарния кораб, който причини смъртоносното срутване на моста в Балтимор. Започна изтеглянето му към близкия морски терминал, което ще продължи 21 часа. 

Снимка: Reuters

Това се случва близо два месеца след инцидента. Дългият близо 300 метра контейнеровоз се блъсна в една от носещите колони на моста „Франсис Скот Кий“ на 26 март.

Падналото съоръжение уби шестима строителни работници и блокира речния път до най-натовареното пристанище за автомобилни пратки в Съединените щати.

Според предварителните данни на разследването минути преди сблъсъка корабът е изгубил мощност, след като електрическото захранване е спряло няколко пъти.

Снимка: Reuters

Малко след 6 ч. тази сутрин корабът е изведен във вода и е започнал да се движи. Той потегли и спря няколко пъти, след което бавно се отдалечи от мястото на срутването.

Длъжностните лица заявиха, че по време на пътуването от около 4 км контейнеровозът ще се движи с около 1 км/ч, което е малка част от скоростта, с която се е движил, когато е загубил мощност и се е разбил в моста. Няколко влекача съпровождат Dali по пътя му към морския терминал.

Снимка: Reuters

Длъжностните лица заявиха, че планират да разтоварят контейнерите на кораба и да извършат някои краткосрочни ремонти, докато той е на док в Балтимор. До края на месеца се очаква блокираният канал да бъде разчистен от отломките.

Снимка: Reuters

Екипажите извършиха контролиран взрив на 13 май, за да разрушат най-големия останал участък на срутения мост.