Изборният ден за президент и вицепрезидент започна за българските граждани в САЩ и Канада, а приключи за сънародниците ни в Австралия - последна там затвори секцията в град Пърт. 

В 14 ч. българско време отвориха избирателните секции по Източното крайбрежие. В САЩ  сънародниците ни могат да гласуват в 55 секции, от които 8 с машини. В  Канада секциите са 16, като в две от тях може да се гласува с машини. В Америка българските граждани могат да гласуват и в посолствата ни в Куба и Мексико, както и в посолствата ни в Аржентина и Бразилия.

Не пристигнаха бюлетините само за една секция – в Сейнт Луис, щата Мисури. След решение на Централната избирателна комисия българските граждани там могат да гласуват с бюлетини, разпечатани на място по специален образец, изпратен от ЦИК по електронен път. 

„В МВнР дежурен щаб поддържа непрекъсната връзка с дипломатическите и консулските ни представителства, със СИК зад граница и ЦИК. Реагира се максимално бързо на  наложили се в последния момент смени на членове на СИК зад граница поради неявяване или положителни тестове за COVID-19“, посочват от ведомството. 

Най-късно зад граница изборният ден ще приключи в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър, където секциите трябва да затворят в 6 ч. българско време в понеделник, 22 ноември 2021 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!