Все още не са получени бюлетините за някои от секциите отвъд Океана. Всички изборни книжа, предназначени за САЩ, са на територията на страната, но в някои секции все още очакват пратките, сред тях е и тази в Солт Лейк Сити.

„Към момента сме получили съобщение, че днес са пристигнали в куриерска служба в Солт Лейк Сити, но не съм получила пакета все още. Ще отида утре на място в куриерската служба, за да ги получа, защото в събота и неделя не разнасят пратки по домовете“, обясни Линда Николова, председател на СИК-Солт лейк сити.

В секцията в Индианополис се оплакват, че никой не им е пратил номер за проследяване на пратката с бюлетините.

„За късмет, за щастие, ги получихме в 18 ч. тази вечер, при нас е петък. Така че може да се окаже, че в последния момент ги получихме. След издирване по света, ги получихме. За организацията на вота има още какво да се желае, защото се получи много голямо объркване, има секции, които все още нямат бюлетини и не знаят дали ще получат“, коментира Ралица Коларова, председател на СИК-Индианополис.

От външно министерство съобщават, че в Щатите само секцията в Сейнт Луиз бюлетини няма да бъдат доставени. Две секции в Австралия, както и тази в Нова Зеландия, няма да получат изпратените им бюлетини.
 
"Извън страната беше взето решение да се изпрати PDF файл с бюлетината, за да бъде разпечатана в две секции в Австралия - Адеалаида и Бризбърн, в Нова Зеландия в Крайстчърч и в САЩ - Сейнт Луис. И са дадени указания да се разпечатат толкова бюлетини, колкото са избирателите и в Крайстчърч, понеже започва в 20 ч. българско време изборният ден, беше необходимо спешно да се вземе това решение", обясни Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.
 
На повечето места в Съединените щати изборните книжа пристигнаха в петък вечер, а на останалите се очакват днес.

На 8 места в САЩ ще се гласува с машини. Всички машини вече са на територията на САЩ, но не навсякъде са доставени до секцията. За места, до които не се доставят машини, са осигурени бюлетини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!