В съответствие със Устава на Съвета на Европа Комитетът на министрите реши днес да замрази представителство на Руската федерация в Комитета на министрите и в Парламентарната асамблея с незабавно действие в резултат на въоръжената атака на Руската федерация на Украйна. Това се посочва в официалната страница на организацията.

Приетото днес решение означава, че Руската федерация остава член на Съвета на Европа и страна по съответните конвенции на Съвета на Европа, включително Европейската конвенция за правата на човека.

Съдията, избран в Европейския съд по правата на човека по отношение на Руската федерация, също остава член на Съда, а жалбите, подадени срещу Руската федерация, ще продължат да бъдат разглеждани и решавани от Съда. Спирането не е окончателна мярка, а временна, оставяйки каналите за комуникация отворени.

Съветът на Европа (СЕ) е политическа международна организация на страните от Европа (т.нар. „Голяма Европа“ – 47 страни членки, за разлика от 28 страни членки на Европейския съюз), която работи за целите на европейската интеграция.

Организацията насърчава сътрудничеството между всички държави в Европа в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културното сътрудничество. В организацията членуват 47 държави с 800 милиона души население и тя е напълно самостоятелен орган, съществуващ отделно от ЕС.

За разлика от ЕС, Съветът на Европа няма правомощия да създава закони. Двете организации споделят общ флаг и химн.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!