Русия си запазва правото на реципрочни мерки във връзка с обявяването от страна на България за персона нон грата на двама руски дипломати в София. Това се посочва в коментар на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„В съответствие с дипломатическата практика Руската федерация си запазва правото на огледални ответни мерки”, заяви Захарова.

Дипломатът отбеляза, че антируската „шпионска мания“ ескалира в България и това се случва в навечерието на предстоящите парламентарни избори на 4 април и на фона на бликащата русофобия на Запад и преди всичко на САЩ.

"Още веднъж призоваваме официална София да прекрати участието си в лова на вещици, което е в ущърб на националните интереси на самата България. Време е да се върнем към конструктивния двустранен дневен ред, който е много по-естествен за руско-българските отношения”, подчерта Захарова.

Миналата седмица българската прокуратура съобщи, че шестима настоящи и бивши служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната са задържани по подозрение в шпионаж за Руската федерация. В понеделник българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата и им предостави срок от 72 часа да напуснат страната.

В тази връзка от руската дипломатическа мисия подчертаха, че смятат решението на българската страна за необосновано и обещаха ответни действия.

Русия не води каквато и да било незаконна дейност срещу България. Стига сте правили шоу по тази тема. Това каза в интервю за в. „24 часа“ посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова.

Тя поясни, че задържаната руска гражданка не е влизала в Посолството, а в Консулството, като е подавала молба относно решаване на пенсионни въпроси, а след това е отишла, за да получи съответното потвърждение.

"Тук няма никаква тайнственост и никакъв криминален момент", категорична е Митрофанова.

Преди да ни обвинят във всички смъртни грехове, би трябвало да се изчака завършване на следствието и произнасяне на политически необвързано съдебно решение, допълва посланикът.