Русия вижда в експулсирането на нейни дипломати от България целенасочено желание за подкопаване на приятелството между Москва и София, заяви на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

"България направи шоу и цяла информационна кампания около изгонването на двамата руски дипломати, посолството на Русия беше уведомено за обявяването им за "персона нон грата", след като тази информация беше вече разпространена в медиите", заяви още Захарова, цитирана и от РИА Новости.

"В поредицата от скорошни събития виждаме целенасочено желание и намерение за осуетяване на реализирането на постигнатите в последно време двустранни споразумения и за отравяне на атмосферата на приятелство и взаимноизгодно и взаимноуважително сътрудничество, която трябва да доминира в отношенията между народите и страните ни. Запазваме си правото на ответни действия. Цялата отговорност за неоснователните и провокационни действия е на българската страна", изтъкна Захарова.

На 24 януари българските власти дадоха на двама руски дипломати 48 часа да напуснат България заради подозрения в шпионаж.

Според Захарова българската страна не е представила никакви материали, доказателства и основания, които са послужили като повод за взимането на това решение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!