България може да блокира членството на Република Северна Македония в Европейския съюз, ако страната не признае, че националната им идентичност и език имат български корени. Това пише „Ройтерс“, като се позовава на думите на външния ни министър Екатерина Захариева. 

Първият ни дипломат посочва пред агенцията, че България е фокусирала първия период от ротационното председателство на ЕС през 2018 г. върху ускореното присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС. Тя потвърждава, че страната ни може да наложи вето върху официалния старт на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС следващия месец, ако двете страни не могат разрешат проблема. 

От „Ройтерс“ отбелязват, че това е поредното предизвикателство за Скопие, след като държавата се е съгласила да добави думата „Северна“ към името си, за да разреши продължаващия с десетилетия спор с Гърция и да разчисти пътя си за влизане както в ЕС, така и в НАТО (С. Македония вече е член на Алианса). Според агенцията, София предлага да подкрепи западната си съседка, ако Скопие признае, че националната им идентичност и език имат български корени, като по този начин се прекратят всякакви твърдения, че в България има ясно изразено „македонско“ малцинство. 

„Ние не оспорваме правото им на самоопределение, нито правото им да наричат своя език така, както им харесва. Готови сме да потвърдим настоящите реалности, но те трябва да признаят историческата истина“, казва Захариева пред „Ройтерс“. 

Световната агенция пише, че според страната ни идеята за македонска нация и език са „изкуствено създадени“ от несъществуващата вече Югославия през 40-е години на XX в. и че по това време хората, населяващи Северна Македония, са се смятали за българи.

Преди няколко дни министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев заяви, че се надява двете страни да намерят решение, но подчерта, че самоличността и езикът на страната не подлежат на обсъждане.