По проблема с България се работи и скоро очаквам да посетя София – преди Берлинския процес, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев, който припомни, че двамата с българския министър-председател Бойко Борисов ще бъдат съвместни домакини на срещата от името на България и на Северна Македония.

„Искам да посетя България и не крия желанието си първото ми официално посещение в съседна държава да бъде в Република България заради приятелството, защото започнах така първия си мандат и вярвам, че през този период държавата постигна големи успехи”, подчерта Заев по време на инспекция на строителни работи за асфалтиране на улици в Бунарджик.

Премиерът на Северна Македония коментира и вътрешнополитическата ситуация в страната, отбелязвайки, че ВМРО-ДПМНЕ не могат да намерят коалиционни партньори особено сред албанските и да съборят правителството, докато не сменят своята позиция по редица въпроси и най-вече да не говорят за отмяната на договорите  с Гърция и България, както и на Охридското споразумение.

В началото на месец ноември в София ще се състои среща на върха на държавите от Берлинския процес, който тази година се съпредседателства от България и Северна Македония.

Дейностите по подготовката на съвместното председателство започват от този петък със среща между вътрешните министри на двете страни - Оливер Спасовски  и Христо Терзийски, съобщи на пресконференция външният министър Буяр Османи.

„Със срещата на министрите на вътрешните работи на България и Северна Македония утре, тук, в Скопие, започва процесът, по време на който очакваме да бъде инициирана идеята за движение с лични карти в целия регион, т.е. между всичките шест държави в Западните Балкани. Мисля, че това е важна инициатива, която, ако бъде одобрена, ще означава по-лесна комуникация, пътуване, транзит, т.е. ключова част от връзката и обмена“, обяви Османи.

Освен създаването на така наречения „мини Шенген“, други акценти на съвместното председателство ще са отговорът на пандемията с коронавирус и евроинтеграцията.

Същевременно Османи подчерта, че не трябва да се отстъпва от постигнатите вече постигнатите договорености и консенсус на съвместната комисия по историческите въпроси между двете страни, какъвто е случаят със светите братя Кирил и Методий. В противен случай това означава миниране на целия процес, отбелязва външният министър, цитиран от агенция МИА.

В началото на месеца българският парламент реши 24 май да е ден на „българската“, а не „славянската“ писменост. Предложението беше направено от „Обединени патриоти“.