Отношенията с Република Северна Македония отново са подложени на изпитание, след като премиерът ѝ Зоран Заев заяви, че България може да спре македонците по пътя за ЕС.

Неотдавна честването на 24 май също стана повод за критични коментари от страна на македонските власти, които обявиха че България си присвоява кирилицата като българска азбука.

Министър-председателят на Северна Македония направи остро изказване спрямо България този понеделник:

„Това, което е предложено от тяхна страна, не е нито добросъседство, нито е братство, а най-малко е европейско“, заяви Заев за чутото по време на срещата на външния министър Буяр Османи с българския му колега Екатерина Захариева и премиерa Бойко Борисов.

Изказването на Заев е сигнал към Германия да окаже натиск върху България да позволи започването на преговори за влизане на Севе4рна Македония в ЕС, заяви журналистът и специалист по отношенията между София и Скопие Коста Филипов.

Снимка: btvnovinite.bg

Подобен анализ на думите на Заев прави и бившият македонски премиер Владо Бучковски.

Това, което е казал Буяри за срещата в София, е било изтълкувано от Заев като червена лампичка, че наистина се поставя под съмнение провеждането на конференцията през декември, когато трябва да започне преговорния процес между ЕС и Скопие. Германия, която председателства ЕС и е ментор на Берлинския процес за присъединяването на Северна Македония, е поела ангажимент Скопие да започне преговори, обясни Филипов.

В момента отново се провежда антибългарска кампания в Северна Македония. „Антибългарска кампания винаги е имало с различна интензивност и острота в зависимост от тяхната вътрешнополитическа конюнктура“, заяви Филипов.

Като пример за настоящата кампания срещу България Филипов посочи едно социологическо проучване, разпространено широко от македонските медии, в чиято достоверност той се съмнява. Според анкетата само 1% от македонците имат добри чувства и симпатии към България, което е съмнително.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Филипов договорът за приятелство между България и Северна Македония е по-лош от този, сключен между Атина и Скопие. В своя договор Гърция е много детайлна и „прагматична“ в налагането на своите интереси, стигайки дори до „лепенките“ на историческа тематика, докато споразумението между София и Скопие е оставено да зависи от работата на съвместната комисия по историческите въпроси, която не се е събирала вече 10 месеца.

Вижте повече във видеото!