24 часа след най-кървавото нападение срещу мюсюлмани в ислямския свят, броят на жертвите в Египет надхвърли 300, над 30 от тях са деца. В арабската държава е обявен тридневен траур.

Няколко взрива разтърсиха джамията „Ал Рауда” в северен Синай по време на петъчната молитва.

В паника, мюсюлманите тръгват да излизат, но са били пресрещнати от въоръжени мъже, който обградили джамията и стреляли по тях.

Един от оцелелите в касапницата разказва:

„Влязоха в джамията отвън. Бяха около 10-20 души с оръжия и унищожиха всичко. Имаше ранени, но убитите бяха много повече. Когато започнаха да стрелят, хората се разбягаха, блъскаха се един в друг. Видях маскирани мъже, които носеха военни униформи”, спомня си Махди Резк.

Властите в Египет предприеха мащабна антитерористична операция под името "Мъст за мъчениците”.

В търсенето на екстремисти е мобилизирана бойната авиация.

Египетски самолети поразиха няколко планински района, в които се смята, че се укриват терористите. Целта – разрушаване на скривалища, складове с оръжия и боеприпаси, и превозни средства на екстремистите.

Военните ще отговорят на нападението с брутална сила, заяви часове по-рано египетският президент, докато властите продължиха да броят жертвите, а близките започнаха да погребват загиналите.

Засега се съобщава за 30 ликвидирани терористи.

Все още никой официално не е поел отговорност за атаката, но според египетската прокуратура нападателите са носили знамена на „Ислямска държава”.

В знак на съпричастност с жертвите на атентата, светлините на Айфеловата кула в Париж бяха изгасени.