Загинали, ранени, безследно изчезнали. Това е съдбата на голяма част от бесарабските българи, мобилизирани в Украйна. Никой не знае колко са, защото официална статистика няма.

Войната е безпощадна за българите в Украйна, казват самите те. Село Бановка е едно от най-големите български села в Одеска област.

„Много деца са на фронта, защитават родината. Имаме и загинали, и изчезнали без вест две момчета. От нашето село 17 души се бият. Всички са българи“,  обясни кметът на Бановка Виктор Генчев.

От село Заря също има много българи на фронта. 

„Голяма беда на селото. Ток няма, хора няма, проблеми много има.
Имаме и мобилизирани. Има и загинали, българчета. Служат, сега имаме шест души в армията“, казва Георги Чикликчи, бесарабски българин.

Снимка: bTV

 

Нямаме официални данни колко са загиналите и колко - изчезналите, казват и от консулството ни в Одеса.

„Има мобилизирани българи, част от тях са загинали. Във всяко село има паметници на тези загинали българи. Но има и значителна част, които се водят безследно изчезнали“, заяви Светослав Иванов, консул на България в Одеса.

Снимка: bTV

„Много младежи, армията няма хора и в тази тотална мобилизация много млади хора заминават, родителите им се притесняват за тях. От всяко село има мобилизирани и загинали, от моето село са двама загинали“, каза Райна Манджукова от Агенцията за българите в чужбина.

Местните хора се надяват войната да приключи скоро, а българските момчета да се приберат по домовете си.