Едно село в Украйна пази спомена за Христо Ботев и до днес. Там се намира къщата, в която поетът е живял през далечната 1866 г.

След дълги перипетии сградата вече е собственост на българската държава.

Малък двор, асма и веранда, както и таванско помещение, което е било читалня под звездите – така изглежда къщата на Христо Ботев днес.

Все едно е недокосната от времето. Но всъщност част от нея вече се ремонтира от бесарабските българи в Одеска област. Предвижда се в нея да бъдат открити музейни зали и библиотека.

Къщата е собственост на България от известно време. Но първо COVID-19, а след това и войната в Украйна забавят както ремонта, така и популяризирането ѝ.

„Живял е тук 1866-1867 г. Вече е реставрирана. Тя принадлежи на Министерството на образованието на България. Правихме ремонти, сега събираме експонати, но войната малко забави работата ни“, обяснява уредничката на музея Ирина Данева.

Освен войната, за да посетите къщата на поета има още една пречка. Това са пътищата, които са без асфалт и с дупки.

Всичко това обаче не обезсърчава местните, за които Христо Ботев е най-важната историческа фигура. Открили са и музей в памет на поета.

„Ние много уважаваме и зачитаме живота му. От поколение на поколение предаваме неговите подвизи и стихове, да знаят нашите деца и внуци“, обяснява още Ирина Данева.

Хората в украинското село Задунаевка нямат търпение войната да свърши, за да могат да покажат изграденото и съхраненото на всички.