Отбелязването на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България започна и в родния град на поета революционер - Калофер. Там се намира единственият музей в България, посветен изцяло на Христо Ботев.

Днес Националният музей "Христо Ботев" отбелязва и 80-годишнина от създаването си.

„Нашите многобройни посетители могат да видят в музея единствените запазени лични вещи. Тази години се навършиха 80 години от отварянето на къщата на Ботевото семейство за посетители. От 1944 г. музеят не е затварял врати“, каза Ася Николова, директор на Национален музей „Христо Ботев“.

Тя обясни, че Христо Ботев загива на 1 юни, а 2 юни отбелязва подвига на него и четата му.

Снимка: bTV

„Ботев умира на 20 май или 1 юни привечер през 1876 г. на югоизточния склон на връх Камарата. Няма спекулации относно това, че 2 юни е обявен за Ден на Ботев. Това го прави още Захари Стоянов, за да се противопостави на честването на рождения ден на султана. Затова става объркването, че Ботев загива на 2 юни, но той загива на 1 юни. В този 28-годишен живот Ботев е написал най-красивите стихове, посветени на България, отдал е живота си за свободата, която днес трябва да я приемем като безкрайна отговорност не само към тяхното дело, но и към самите нас“, разказа Ася Николова.

По думите ѝ само който е свободен, може да се нарече човек с истински смисъл. 

Честванията в Калофер започнаха още от вчера вечерта със заря. Участие взеха представителната рота на 61-ва Стрямска бригада.

Кулминацията ще бъде в 11 ч. пред мемориалния комплекс, където ще се проведе възпоменателна церемония с митинг-поклонение и с военен ритуал ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета.

В 11:30 ч. ще се поднесат цветя и венци пред бюст-паметника на Христо Ботев и майка му Иванка Ботева пред Национален музей „Христо Ботев“.