Нов политически скандал тресе през последните дни Северна Македония. Причината е изказване на председателят на парламента в Скопие Талат Джафери на 28 юни пред Комисията за външна политика на Европарламента, направено на албански език. От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ смятат, че тъй като речта му не е произнесена на македонски, тя е в нарушение на Конституцията и внесоха искане за разяснение и изслушване по казуса.

Премиер на Северна Македония Зоран Заев коментира случая пред местни медии по време на събитие във Виница и оправда поведението на политика от неговия коалиционен партньор – албанския Демократичен съюз за интеграция, с „български провокации“.

„Талат Джафери говори в нарушение на Конституцията пред Европейския парламент, но трябва да кажем, че там имаше три сесии. На две от тях говори на македонски, а на третата на албански език, провокиран от отделни лица от България, които заявиха, че нашите езици са еднакви", каза Заев.

„Ние имаме близки езици, но те са различни и международно признати. Няма да търся отговорност от Талат Джафери, очаквам той да обясни. Той е един от основните пазители на македонската конституция", допълни още Заев по повод на поведението на председателя на парламента, който предизвика доста реакции в страната.

Самият Джафери оправда постъпката си с "гъвкавостта на конституцията".

"Не съм нарушавал Конституцията и за в бъдеще нямам никакви предразсъдъци. Във всеки отделен момент решавам какво е най-добре за държавата при представянето на нейните послания", каза Джафери пред "24 анализ".