С България вече е постигнат Договор за приятелство, а с подадената ръка двете държави си признават, че част от историята е и обща, но и самият договор дава възможности за взаимно уважение на двете страни. Така македонският премиер Зоран Заев коментира последните обвинения на нашия вицепремиер Красимир Каракачанов, че Скопие продължава да си присвоява история, съобщава БТА, като се позовава на агенция МИА.

Заев подчерта, че очаква европейските ценности да бъдат приети от всички: „Мое право е да съм македонец, да говоря македонски език. Това е европейска ценност. Очаквам наистина европейските ценности да бъдат приети от всички така, както подадох ръка и приех, че споделяме обща история. Ще продължа да говоря в духа на приятелството и ще продължа да градя приятелство, без разлика по какви причини някой базира свои изявления или подобно. Вярвам, че и господин Каракачанов, и министър Захариева, и премиерът Борисов, но преди всичко българският народ е приятелски на нашия народ".

Той отбеляаза, че Европа му позволи да се да се обърне на македонски в Европейския парламент и с това потвърди македонския език.

„Оставам привърженик на приятелството с Гърция и България, макар този път да не е лесен, тъй като ще се появяват различни пречки. Но трябва да градим приятелство, защото с тези договори то не е дадено веднъж завинаги, а трябва да се грижим за него, да го защитаваме и да гледаме напред, защото това същевременно е и в интерес на гражданите на Македония и на гражданите на България”, подчерта Зоран Заев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!