Македонското външно министерство с остра реакция след заплахата на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че България ще попречи на Македония да влезе в НАТО и Европейския съюз, ако нашата съседка не признае общата ни история до 1944 година.

Позицията на Каракачанов беше разпространена в отговор на изказване на македонския премиер Зоран Заев. Пред парламента в Скопие той заяви, че договорът с Гърция дава идентификация за наличието на македонски език и никой няма право да противоречи на това.

Снимка: btvnovinite.bg


„Аз не дължа политическа коректност на никого, защото Македония е моя кауза. Затова заявявам напълно официално, че няма да приема хора с неясни възгледи и с обърнат прочит на историята да се промъкнат в НАТО и ЕС, на гърба и за сметка на България и историческата справедливост, още по-малко, внедрявайки задкулисно македонския език”, посочва Каракачанов.

Отговорът на македонското външно министерство не закъсня.

„Подписахме споразумение за приятелство и ще изграждаме приятелство, но това предполага взаимно разбиране, уважение и загриженост за интересите на съседа. Република Македония и занапред ще продължи своята активна, конструктивна и добросъседска политика в духа на подписания договор с България и на европейските ценности, по които се водят двете страни”, пише в позицията на Македония.

Самият Заев се опита да намали напрежението, защитавайки споразуменията, които Македония сключи с България и Гърция.

Снимка: btvnovinite.bg


„Ставаме европейска, нормална държава и с реформите се надявам да станем 30-та членка на НАТО, а през юни следващата година да започнем отварянето на главите от преговорите за ЕС”, посочи македонският премиер.

Заев добави, че македонският парламент трябва да приеме окончателно промените в конституцията за името Северна Македония през януари.