Премиерът на Северна Македония Зоран Заев благодари на българското правителство във „Фейсбук“ за дарените срещу COVID-19 ваксини. Той уточнява, че се е чул лично с колегата му Бойко Борисов, за да благодари за жеста.

„След решението за дарения на ваксини изразих благодарност лично към премиера Борисов, към правителството на България и към българския народ за солидарния и хуманен жест, и изключителен акт на приятелство към македонския народ“, пише Заев.

Македонският министър-председател допълва, че дарените от България препарати идват в много тежък за съседката ни момент. Според местните медии, дарението на страната ни е изненадало обществеността в Северна Македония, която очаквала, че ще получи ваксини от ЕС. 

Здравният министър на Северна Македония Венко Филипче обяви, че София ще дари на Скопие част от всяка доставка на ваксини, което означава, че ваксините в западната ни съседка ще бъдат достъпни по същото време, както в страните от ЕС.

По думите му като страна-членка България има привилегията да преговаря директно с доставчиците на ваксини и благодарение на нейния приятелски жест, Северна Македония скоро ще може да започне изпълнението на плана си за ваксиниране на 60-70% от населението.

Наред с дарението от България, Северна Македония е заявила ваксини и чрез механизма КОВАКС, а Гърция и Полша са предложили съдействие в процеса. Скопие преговаря и с производители на ваксини за директна покупка от тях.