Има задържан за масовата стрелба в предградие на Чикаго. При инцидента по време на традиционния парад за Деня на независимостта бяха убити шестима и ранени десетки хора.

Парадът за 4 юли в предградието „Хайлънд парк“ спира внезапно още в самото му начало, след като са чути изстрели.

По информация на полицията извършителят е стрелял от покрива на магазин с полуавтоматичното оръжие Ей Ар 15, използвано при повечето масови стрелби в САЩ. Късно вечерта полицията задържа 22-годишния Робърт Кримо, който е местен жител. Издирването му продължи няколко часа и завърши след гонка с полицията.

„Лице, представляващо интерес, е отведено в полицейското управление на „Хайланд парк“, където ще започнем следващата фаза на разследването, ще говорим с него, за да се уверим, че той е свързан с този инцидент“, каза Лу Джогман, началник на полицията.

Все още се изясняват мотивите за стрелбата. Президентът Байдън коментира, че е шокиран от случилото се. И припомни, че преди седмица подписа първия от 30 години закон за контрол върху оръжията.

„Всеки ден ни се напомня, че няма нищо гарантирано за нашата демокрация. Нищо не е гарантирано за нашия начин на живот. Трябва да се борим за него, да го защитаваме и да го спечелим чрез гласуване“, каза Байдън.

В Чикаго е най-голямата българска общност отвъд океана. По информация на консулската ни служба няма пострадали наши сънародници. Това е поредната масова стрелба в Съединените щати. В края на май 19 ученици и 2 учители бяха убити в начално училище в Ювалди, Тексас.