Поне 6 души са загинали и други 26 са хоспитализирани при масова стрелба в Хайленд парк, в близост до Чикаго. Стрелбата е станала малко след 10 ч. сутринта местно време по време на парада за 4 юли, предаде кореспондентът на bTV Теодора Трифонова.

Снимка: Reuters

Според полицията стрелецът се е намирал на покрива на един от магазините на булеварда, през който е минавал парадът и в началото на събитието е започна да стреля. 

Очевидци разказват, че са чули между 20 и 25 изстрела.

Не са ясни мотивите за стрелбата, а стрелецът все още се издирва. По информация на полицията в Чикаго, той е между 18 и 20-годишен с дълга черна коса.

Снимка: Reuters

В Чикаго се намира и най-голямата българска общност.

Многобройни служители на правоохранителните органи са на място и са осигурили периметър около центъра на Хайленд парк, съобщи Ройтерс.

Шерифската служба на Лейк каунти съобщи в "Туитър", че съдейства на полицията в Хайлънд парк "със стрелба в района на маршрута на парада по случай деня на независимостта".

Градски служители съветват хората да избягват центъра на Хайлънд парк.

Снимка: Reuters

Конгресменът Брад Шнайдър каза, че той и екипът му се подготвяли за началото на парада, когато научил за стрелбата.

"Чувам за загинали и ранени. Поднасям моите съболезнования на семействата и близките и ще се моля за ранените и за моята общност", каза Шнайдър в свое съобщение в "Туитър". "Стига толкова!", добави той.

Снимка: Reuters

Сериозни мерки за сигурност има във Вашингтон по време на празненствата за Деня на независимостта, особено покрай Линкълн Мемориал, Белия дом и Капитолия. Парадът вече премина, но при изключително сериозни мерки за сигурност. Има КПП-та на почти всеки голям булевард и улица. Властите проверяват всеки, който преминава и стига до тези три точки.

Кулминацията на празненствата по повод Деня на независимостта на Съединените щати се очаква да се случи във Вашингтон по време на зарята, която започва вечерта, на която се очаква в центъра на Вашингтон да се съберат хиляди американци.