Министерството на вътрешните работи на Еквадор съобщи, че е задържало заподозрян, за когото се смята, че е приближен на Джулиан Асандж. Това става часове, след като основателят на "Уикилийкс" беше арестуван в еквадорското посолство в Лондон.

Заподозреният е арестуван на летището в Кито при опит да се качи на самолет за Япония.

Еквадорският вътрешен министър съобщи, че мъжът е разследван за конспирация срещу правителството на страната. Самоличността му не беше разкрита, но според правителствени източници той е шведски програмист и ключова фигура в "Уикилийкс".

Междувременно хиляди на протест по целия свят срещу ареста на Джулиан Асандж. В Лондон също имаше демонстрация. 

„Един човек, който посвети живота си на истината, който пожертва себе си и семейството си, за да разкрие истината пред света. Той е гордост за Еквадор", каза един от протестиращите Мишел Мореано.

Демонстрации в негова защита се провеждат в Еквадор, Германия и други страни.

Арестът стана възможен, след като Еквадор отне гражданството на Асандж, който се укриваше в посолството в Лондон през последните 7 години. 

За някои Асандж е герой, който разкрива корумпирани политици и защитава свободното слово. За други той е опасна фигура, която е подкопала сигурността на Съединените щати и има прекалено тесни връзки с Русия.

Хакерската група "Анонимните" заплаши с отмъщение британските власти, ако Асандж не бъде освободен.