Кралската флота на Великобритания е задържала петролен танкер, който пътувал за Сирия. Военноморските екипи са се качили на кораба в Гибралтар, а като причина се изтъква нарушаването на наложени санкции от ЕС, пише Би Би Си.

Властите заявиха, че има подозрения, че танкерът „Грейс 1” е пренасял сурово гориво до рафинерия в Сирия. Нефтопреработвателното предприятие "Банияс" попада в списъка със европейски санкции срещу сирийската държава.

От правителството на Гибралтар посочиха, че продължават да действат по международните правила и допълни, че няма риск за сигурността. По искане на местните власти, от Великобритания са изпратени 20 морски пехотинци, които да помогнат за акцията.

Рафинерията "Банияс" е дъщерно дружество на т.н Главна корпорация за рафиниране и дистрибуция на петролни продукти, която е част от сирийското министерство на петрола. От ЕС смятат, че рафинерията директно облагодетелства сирийското правителство на Башар Асад.

Санкциите срещу дружеството бяха наложени през 2014 г. основно заради репресия над цивилни граждани от страна на режима на Асад.