За пръв път от близо шест десетилетия кралица Елизабет Втора пропусна едно от най-значимите събития в политическия живот на Обединеното кралство заради проблеми с подвижността, пише Си Ен Ен.

Британският престолонаследник принц Чарлз произнесе за пръв път от името на 96-годишната британска кралица реч пред депутатите при откриването на сесиите на парламента. 73-годишният принц на Уелс пристигна в Уестминстърския дворец, за да прочете законопроектите на правителството.

Снимка: Getty Images

На церемонията присъства и Камила, която седеше отляво на съпруга си. За пръв път на събитието присъстваше и първородният син на Чарлз – принц Уилям, като херцогът на Кеймбридж седеше отдясно на баща си.

Снимка: Getty Images

В качеството си на държавен глава кралицата обикновено председателства ежегодното събитие, като прочита законодателната програма на своето правителство в обръщение от позлатения трон в Камарата на лордовете.

Кралицата е пропуснала само два пъти да присъства на откриването на британския парламент през своето 70-годишно управление - през 1959 г. и 1963 г., когато е бременна със синовете си Андрю и Едуард.

Вижте повече за кралица Елизабет Втора в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!