За първи път в историята на Тунис жена бе назначена за министър-председател. Президентът Каис Сайед възложи задача на Наджла Буден Ромдан да състави правителство, два месеца след като той уволни предишния кабинет, предаде „Ройтерс“.

Така тя се превърна в първата жена държавен лидер в арабския свят.

Човек на науката, 63-годишната Ромдан е малко известна за широката общественост. Тя е професор по геология в Националното училище за инженери. Според Тунизийската информационна агенция тя е работила в Министерството на образованието по проекти със Световната банка.

Снимка: Ройтерс

Избран през 2019 г., Сайед е подложен на вътрешен и международен натиск да назначи правителство, след като през юли уволни министър-председателя, суспендира парламента и пое изпълнителната власт с действия, които противниците му наричат „преврат“.

Президентската канцелария разпространи видеозапис, на който Сайед приема Рамадан в кабинета си и й възлага да сформира ново правителство, което да му представи „в следващите няколко часа или дни“.

„Новото правителство трябва да се противопостави на корупцията и да отговори на исканията на тунизийците във всички области, включително здравеопазване, транспорт и образование“, добави той.

Премиерските правомощия на Ромдан обаче са значително орязани от „извънредните мерки“ в сила от 22 септември, с които президентът суспендира важни текстове от Конституцията.

Снимка: Ройтерс

Жените рядко заемат висши политически длъжности в арабските страни, но преди време Сайед назначава Надя Акача за негов съветник, отбеляза още "Ройтерс".

Миналата седмица президентът суспендира по-голямата част от Конституцията, заявявайки, че може да управлява с укази по време на „извънредния период" без определен край, поставяйки под въпрос демократичните постижения след революцията в Тунис през 2011 г., която събуди Арабската пролет.

Наджла Буден Ромдан вероятно ще има по-малко пряка власт от предишните министър-председатели, след като миналата седмица Сайед заяви, че по време на извънредния период правителството ще бъде отговорно пред президента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!