За първи път в своята история Републиканската партия на САЩ възнамерява да проведе предизборен конгрес, насрочен за 21-24 август в Шарлът, Северна Каролина при закрити врата, информира пресслужбата на Конгреса. Решението е мотивирано с пандемията от COVID-19.

Поради разпространението на коронавируса броят на делегатите е намален от 2550 на 336. В тези събития обикновено присъстват десетки хиляди хора, включително представители на американската и чуждестранната преса.

Миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че се е оттеглил от събитията в Джаксънвил, Флорида, защото не е искал да даде лош пример на съгражданите си. В този град на 25-27 август трябваше да се проведе втората част на републиканския конгрес, по време на която се очакваше реч на държавния глава.

Първата част, както е планирано, ще се проведе в Шарлът, където партията официално ще определи свой кандидат за президент на изборите през ноември. Все още не е известно дали тази церемония ще бъде излъчена. Преди това президентът говори за плановете на републиканците да провеждат „изяви в телевизията и онлайн“, а речта му на конгреса се очаква „в различен формат“.

Конгресът на Демократическата партия в Милуоки, Уисконсин ще се проведе на 17-20 август. Броят на акредитираните журналисти за него ще бъде намален до минимум. Президентските избори в САЩ са насрочени за 3 ноември. Очаква се демократичният кандидат за тях да бъде Джоузеф Байдън, от републиканците - Тръмп.