Президентът Доналд Тръмп постоянно тества границите на търпението на Републиканската партия по въпроси като расите, търговията и имигрантите. Вчера той премина една от тях.

С публикацията си в "Туитър", с която намекна, че може да има отлагане на изборите през ноември, държавният глава за пореден път прикова погледите към себе си и на гражданите, и на опозиционерите, но най вече на своите съпартийци.

Реакциите сред Републиканската партия 

Официални представители на Републиканската партия от Ню Хемпшър до Мисисипи и Айова отхвърлиха намека на Тръмп, че може да се наложи отлагане на ноемврийските избори - което той не може да направи без съгласието на Конгреса - заради неоснователната заплаха от изборни измами.

Те успокоиха избирателите, че изборите ще се състоят в определения по конституция ден, както е било от повече от два века, предаде БТА.

Снимка: Reuters
Сенаторът от Айова Чък Грасли беше особено прям: "Мога само да кажа, че няма значение какво казва един човек в тази страна. Ние все още сме правова държава и искаме да следваме закона”.

Губернаторът на Ню Хемпшър Крис Сунуну пък се зарече, че неговият щат ще гласува през ноември, както е предвидено. Конгресменката от Уайоминг Лиз Чейни, която ръководи групата на републиканците в Камарата на представителите, каза: "Съпротивата на тази идея сред републиканците е непреодолима."

Снимка: Reuters
Водещите републиканци в Камарата и Сената, които прекараха последните четири години в защитаване на Тръмп в Конгреса, също се разграничиха от мисълта за отлагане на изборите. Това беше рядко порицание за Тръмп от страна на републиканските му съпартийци, но то може да не трае дълго.

Вътрешна опозиция?

Консерваторите се противопоставиха съвсем слабо на опита на Тръмп да оспори легитимността на изборите на 3 ноември, включително на снощното му твърдение, че ако обявяването на резултатите бъде забавено заради гласуването по пощата, това ще е знак за измами.

Снимка: Reuters
Важно е да се отбележи, че явяващите се наесен на избори за каквато и да е длъжност републиканци се нуждаят от подкрепата на въодушевената база на Тръмп, за да имат някакъв шанс да спечелят.

Тази динамика принуждава подкрепяните от настоящия президент политици да спазват деликатен баланс, като осъждат най-безотговорните прояви и идеи на президента и същевременно се стараят да не ядосат верните му привърженици. Успоредно с това много републикански лидери са смазани под тежестта на здравните, икономически и социални кризи, които администрацията на Тръмп не съумя да овладее.

Вярна ли е партията на Тръмп?

Вчера правителството обяви, че икономиката на САЩ е спаднала с рекордните 32,9% на годишна база през последното тримесечие, като пандемията предизвиква вълна от уволнения, която не дава признаци за отслабване.

Снимка: Reuters
Губернаторът на Мисисипи Тейт Рийвс заяви за “Асошиейтед прес”, че се бои от нова вълна от спад на икономиката и се бори срещу натиск да издаде второ нареждане за карантинни мерки заради нарастването на броя на заразяванията в щата му. Той се обяви против промяна на датата на изборите.

Имаше няколко момента, които поставиха на изпитание лоялността на Републиканската партия към Тръмп откакто той се очерта като нейния неочакван кандидат за президент преди четири години. Партията му обаче все повече приемаше необузданото му водачество с напредването на мандата му.

Какво се случи преди 4 години?

Броени седмици преди изборите от 2016 г. няколко партийни представители на изборни длъжности, включително тогавашният председател на Камарата на представителите Пол Райън, обърнаха гръб на Тръмп, след като той бе хванат публично да признава за агресивно сексуално поведение във видеозапис на предаването "Достъп до Холивуд". По-малко от една година по-късно Републиканският национален комитет смъмри президента, след като той заяви, че имало "съвсем свестни хора" и от двете страни на окървавен митинг на бели супремасисти в Шарлътсвил, щата Вирджиния.

Снимка: Reuters
А водещи републиканци за кратко изразиха опасения миналата година, когато Тръмп беше хванат да оказва натиск на украински лидери да разследват Джо Байдън - епизод, който в крайна сметка доведе до процеса за негов импийчмънт.

Имаше редица по-дискретни изблици през последните четири години, които предизвикаха вяли безпокойства от републиканци, но бяха бързо забравени. Последният спор около датата на изборите може скоро да попадне в тази категория.

Може ли Тръмп да отлага изборите?

Тръмп не може да променя дата на избори без съгласието на конгреса, а законодатели и от двете партии ясно дадоха да се разбере, че ще се противопоставят на такава мярка. Крайната цел на Тръмп обаче може да е свързана не толкова с датата на изборите, колкото с подкопаване на изборните резултати, ако загуби.

Снимка: Reuters
"Не искам да отлагам. Искам изборите да се състоят. Не искам обаче и да чакам три месеца и след това да се разбере, че всички бюлетини липсват и изборите не означават нищо", каза Тръмп и предупреди, че са възможни "нечестни избори".

Предварителните допитвания

Допитванията в момента сочат, че Тръмп значително изостава от Байдън в редица важни щати. Президентът не отрече, че се опитва да хвърли съмнение върху изборните резултати, когато директно беше попитан за това на вчерашната пресконференция.

Вместо това той многократно спомена перспективата от фалшификации на гласовете, които са на практика несъществуващи в политиката на САЩ.