За първи път американски учени успяха да трансплантират успешно кожа от генно модифицирани прасета на хора с изгаряния по време на клинични изпитания в Масачузетския университет в САЩ.

Първите опити са направени през октомври миналата година, а окончателните резултати са съобщени през юли, пише РИА Новости.

Междувременно в Китай се подготвят доброволци за присаждане на вътрешни органи от генно модифицирани прасета.

Засега генетичната съвместимост между клетките на прасета и човек се изследва в лабораторни условия.

Междувидови трансплантации се тестват още от 2013 г. между бабуини и прасета. В резултат на експеримента една от маймуните е живяла с чужд орган почти 3 години.

След 4 години при 14 бабуини се трансплантира сърце от прасе. Първите 10 маймуни умират 40 дни след процедурата – от сърдечна или чернодробна недостатъчност.

След това лекарите решават да въздействат на присажданите органи с насищането им с кислородна смес и хранителни вещества, както и да дават специални медикаменти на животните, за да спрат растежа на новите органи след трансплантацията. Вследствие два бабуина са живели три месеца след трансплантация, а други два – половин година.

А миналата година китайски учени заявиха, че са успели да създадат порода прасета, чиито органи може без рискове да се трансплантират на хора. А първият, човек, на когото е присадена кожа от прасе, става американец, чието име не е известно. Той е бил под наблюдение на лекари и в течение на 5 дена не са последвали никакви странични ефекти, след което кожата е премахната и той е продължил със стандартно лечение.

Учените се надяват в близко бъдеще при сериозни и обширни изгаряния да могат да използват кожа от прасета като временно решение в лечението.