Доставки на втечнен природен газ от Египет и по-добро сътрудничество във военната промишленост. Това договори делегацията, водена от вицепремиера и външен министър Мария Габриел, която е на официално посещение в Aрабската република.

За първи път от 12 години насам в Кайро кацна министър на външните работи на България. Габриел отпътува за административната столица на Aрабската република.

След няколко часа срещи стана ясно, че България и Египет ще работят по-добре и по-усилено заедно - в енергетиката, отбраната, транспорта, туризма и икономиката.

Снимка: bTV

„Имаме добри позиции да задълбочим партньорствата си и да се превърнем в регионален, енергиен, транспортен иновационен и инвестиционен център. За България енергийната сигурност е от особена важност. Ние не спираме тук, казвайки, че това е важно. Ние искаме да обединим усилия, не само да видим как заедно да осигурим доставките, но също и да разширим пазара“, каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Снимка: bTV


„България и Египет имат общи интереси за стабилността. Съгласихме се и за сътрудничество в областта на енергетиката и транспорта на енергийни ресурси“, заяви Самех Шукри, министър на външните работи на Египет.

В рамките на визитата си в Кайро вицепремиерът обсъди и възможността за изграждане на българска индустриална зона в рамките на свободната индустриална зона в Суецкия канал.

В административната столица в Египет се вземат едни от най-важните решения за републиката. Там се намират парламентът, над 30 министерства, посолства и агенции, а всичко е построено само за три години.