България да е гласът на Египет в Европейския съюз за решаването на проблемите, свързани с нелегалната миграция и тероризма. За това призова президентът Румен Радев след среща с колегата си Абдел Фатах ас-Сиси.

На първата си визита в Кайро президентът Радев беше посрещнат с думите, че тя е върхова точка в двустранните отношения между двете държави и резултат от няколко месеца усилена работа и посещение на премиера Борисов в северноафриканската държава през октомври.  

Ас-Сиси призова за отпор на тероризма: „Египет поема голямо бреме за пресичането на незаконната миграция и осигуряването на границите. Ние сме изправени пред едни и същи предизвикателства и това изисква от нас обединяване на усилията”, допълни египетският президент, като акцентира, че за справянето с нелегалната миграция трябва политическа воля.

Президентът на България от своя страна обяви, че страната ни ще бъде гласът на Египет в ЕС по тези въпроси „България и Египет са естествени съюзници в борбата с тероризма е нелегалната миграция. България приветства усилията на Египет за разширяване на диалога между Африканския съюз и Лигата на арабските държави и ЕС”, каза Румен Радев по време на съвместните изявления с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси.

Според нашия държавен глава България и Египет, като държави от двете страни на един размирен регион, трябва да полагат общи усилия за стабилизирането му.

„България има своята отговорност, проблемите, които стоят в региона, гласът на Египет да бъдат чути по-силно в ЕС. От стабилността в региона на Близкия изток и Северна Африка зависи и стабилността на Европа. Обсъдихме общи действия и отговор на тези предизвикателства. Никоя страна не е способна да се справи сама”, категоричен беше Радев.

Той покани президента ас-Сиси да посети България. По време на пленарните разговори между двете делегации е постигнато съгласие, че има необходимост от нови споразумения за нашето двустранно сътрудничество и подписахме споразумения за Бизнес съвет и комисия за сътрудничество.

Паралелно с пленарните разговори се провежда и бизнес форум с участие на повече от 30 български фирми и много египетски. На него се обсъжда между България и Египет да има съвместни производства и излизане на трети пазари:

„Приоритетни области, които набелязахме, са не само военното сътрудничество - това е и енергетиката, защото двете страни могат да предложат алтернатива за диверсификация на доставки и маршрути за доставка на природен газ, автомобилна индустрия, храни, селско стопанство и много други важни сектори”, заяви още президентът Радев.