Парламентът на Северна Македония избра ново правителство с 65 гласа „за”, три „против“ и нула „въздържали се“. За първи път министър-председател ще бъде етнически албанец - Талат Джафери.

Той ще ръководи техническото правителство на РСМ до провеждането на изборите на 8 май.

Това е третото поред техническо правителство на страната. Мандатът му е 100 дни със задължението за провеждане на честни и демократични избори. Новоизбраният премиер Джафери е досегашен председател на законодателния орган.

Снимка: БГНЕС

„По отношение на членството в ЕС и ускорената европейска интеграция, с цел пълноправно членство до 2030 г., правителството ще продължи да изпълнява всички задължения, произтичащи от започнатите преговори. Сред тях са задълженията, произтичащи от проведения скрининг. Това включва пътната карта за реформи в публичната администрация и върховенството на закона с план за действие, както и изготвяне на пътна карта за функциониране на демократичните институции”, посочи Талат Джафери. 

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ присъстваха в залата, но не гласуваха. В състава на техническото правителство има две основни промени - министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика са представители на опозицията.

Снимка: БГНЕС

Техническото правителство положи клетва в пленарната зала. Това е третото поред преходно правителство в Северна Македония, след като през 2015 г. в Пържино бе постигнат договор за съставяне на преходно управление в страната, което да подготвя изборите, в което да участват и представители на опозиционните партии. 

На второ извънредно заседание, което също трябва да бъде проведено днес, парламентът трябва да избере и зам. министрите в правителството, както и да попълни парламентарния състав.