„Обикалям с държавни пари. Това е мое естествено право.” Тези думи на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган породиха нова полемика в страната за изразходваните държавни средства. Разходите направени от Ердоган, откакто встъпи в длъжност като президент, достигат рекордни нива.

Президентът Ердоган, който по конституция трябва да бъда неутрален, е остро критикуван от опозицията в страната заради предизборните митинги, които провежда в подкрепа на управляващата ПСР с държавни средства. В страната ще се проведат парламентарни избори на 7 юни, които ще бъдат решаващи за модела на управление.

Според статия на вестник "Мейдан" средствата изразходени от 10 август, когато Ердоган встъпи в длъжност, и определени до края на 2015 г. надвишават 4 пъти бюджета на предишния президент Абдуллах Гюл за целия му 7-годишен мандат.

Бюджетът на президента Гюл за целия му 7-годишен мандат достига до 700 млн. турски лири. От средствата предоставени на Ердоган 2,3 млрд. турски лири са от т.нар. таен фонд и няма информация за техния разход. За средствата определени за т.нар. таен фонд не се държи сметка и не се знае тяхното предназначение.

Освен това управляващите удвоиха средствата за Ердоган, като президентският бюджет за 2015 г. достигна 397 млн. турски лири, като преди това бе 199,5 млн. лири. Освен това т.нар. таен фонд бе предоставен и на разположение на президента Ердоган, като преди това така възможност имаше само министър-председателя на Турция. Този таен фонд достига 2,3 млрд. турски лири.

Средствата от държавния бюджет за управляващата ПСР скочиха драстично. От началото на годината има 7 кратно увеличение на средствата. ПСР е ползвала 1,9 млн. турски лири държавна подкрепа, като през месец март има драстично увеличение и достига 14,6 млн. турски лири.

Управляващата партия в Турция ПСР води двойната предизборна кампания, начело с президента Ердоган и премиера Ахмед Давутоглу.