Американският президент Джо Байдън обяви, че за 150-те дни от встъпването му в длъжност в САЩ са поставени 300 млн. дози срещу COVID-19, предаде “Асошиейтед прес”.

На пресконференция Байдън благодари на учените, компаниите, американския народ и за усилията на цялото му правителство за достигането на тази кота.

Президентът отбеляза, че 65 на сто от пълнолтеното население на САЩ е с поставена поне една доза, което проправя пътя за това повечето американци да изкарат сравнително нормално лято с оглед на това, че отделните отрасли от икономиката отварят, а работодателите наемат нови служители.

Следващата цел на Байдън е до 4 юли 70% от населението на страната да са ваксинирани поне с първа доза. Американският Център за контрол и превенция на заболяванията заяви, че към 10 юни поставените дози са 305 млн. Напълно ваксинирани са около 141,6 млн. души или 42,6 на сто от американското население.

Темпото на ваксинацията в САЩ се понижи значително от пика от близо 2 млн. на ден преди около два месеца, което крие опасност да попречи на Байдън да достигне котата от 70%.