YouTube заяви, че ще се съобрази със съдебно решение за блокиране на достъпа до 32 видеовръзки със „забранено съдържание“ в Хонконг. Става дума за протестния химн „Слава на Хонконг“, предаде Ройтерс.

Това се случва заради молба на правителството, уважена от Апелативния съд на Хонконг, с която се иска забрана на химна. Въпреки това активисти в Китай продължиха протестните действия като пееха забранения химн и скандираха „Слава на Хонконг!“

Решението на съда идва на фона на развития, които критици определят като подкопаване на върховенството на закона и индивидуалните права в Хонконг, свързани с новия закон за националната сигурност, който Пекин използва за преследване на опозиционни активисти и закриване на либерални медии.

Съдиите по делото решиха, че създателят на протестния химн е имал намерение той да послужи като оръжие, което може да застраши националната сигурност.

Снимка: Reuters

„Прекратяването на използването или разпространението на съответната песен от всеки, който има намерение да подбужда към отцепване и да обижда националния химн, е законна и необходима мярка от страна на Хонконг за опазване на националната сигурност и националното достойнство“, заяви говорителят на китайското външно министерство - Уанг Уенбин, на брифинг.

Снимка: Reuters

В коментари, в които критикува съдебното решение, от платформата YouTube отговориха, че решението ще предизвика скептицизъм по отношение на работата на правителството на Хонконг за насърчаване на цифровата икономика и за възвръщане на репутацията му на предвидимо място за правене на бизнес.

Хонконг няма официален химн. „Слава на Хонконг“ е написан през 2019 г. по време на широкомащабните продемократични протести през същата година, като се превръща в неофициален алтернативен химн на китайския „Маршът на доброволците“.

Снимка: Reuters

Полуавтономият Хонконг беше върнат от Великобритания на Китай през 1997 г., при условие че се гарантира запазването на свободите в града под формулата „Една страна, две системи“.