Три години след аварията в АЕЦ Фукушима, нивото на радиация в региона остава изключително висока. Ефектът от ядрения инцидент се усеща на стотици километри от централата, но властите премълчават стряскащите факти.

Юшияма Мотоми е специалист по вътрешни болести в болница в Канагава, която се намира на 280 километра от Фукушима. Тя следи нивата на ядреното замърсяване от авариралата централа през последните три години.

Два месеца след земетресението Мотоми случайно открива, че нивото на радиоактивни елементи в почвата на площадката в училището, което децата ѝ посещават, е прекалено високо. Но японското правителство отрича да има радиоактивно замърсяване в Канагава.

„Нивата на радиацията във Фукушима продължават да са високи, но правителството забранява истината да се разкрива. Лекарите и учителите уверяват хората, че всичко е наред”, казва тя.

Според Мотоми ситуацията не е оптимистична. Съдържанието на радиация в много от храните, които се произвеждат там, е 100 пъти над нормалното ниво. А процентът млади хора, които страдат от рак на щитовидната жлеза е 16 пъти по-висок от този преди инцидента.

Въпреки това японското правителство е помолило жителите на Фукушима да се върнат в домовете си в края на 2013 година.