Трима души загинаха при взрив във физкултурен салон на университет в град Марави в Южните Филипини, предаде Ройтерс. Съобщава се за трима загинали и най-малко девет ранени. 

Взривът е избухнал по време на католическа литургия във физкултурния салон. 

Управата на държавния университет на остров Минданао е "дълбоко опечалена и потресена от този акт на насилие по време на религиозно приобщаване. Осъждаме по най-категоричен начин този безсмислен и ужасяващ акт", се казва в нейно изявление във Фейсбук.

Снимка: EPA

Полицията незабавно отцепиха района, проведоха първоначално разследване и провериха охранителните камери за всякакви индикации кой може да е отговорен за атаката. В града бяха поставени контролно-пропускателни пунктове.

Лекциите и упражненията бяха отменени. 

Една от версиите е евентуално отмъщение от страна на бойци на "Ислямска държава". През 2017 г. Марави беше обсаден от ислямистки бойци в продължение на пет месеца.

„Осъждам жестокия бомбен атентат, който беше извършен тази сутрин. Терористичните атаки срещу образователни институции също трябва да бъдат осъдени, защото това са места, които насърчават културата на мира“, каза в изявление губернаторът на областта.