Вулкан изригна в Югозападна Исландия близо до столицата Рейкявик, предадоха световните агенции. Това става седмици след като започнаха поредица от хиляди малки земни трусове в района, съобщават от Исландската метеорологична служба.

Изригването стана в района на Фаградалсфятъл, планина на полуостров Рейкянес, намиращ се на около 30 км югозападно от столицата.

През последните четири седмици на полуострова е имало над 40 000 земни труса, рязък скок в сравнение вариращите между 1000 и 3000 земни труса, регистрирани всяка година след 2014 г.

Снимки на сайтовете на местни медии показват нощно небе, светещо в яркочервено, а снимка, качена в „Туитър“ от Исландската метеорологична служба (ИМС) показва как от ярко светещи потоци лава се издига дим.

Изригването не представлява никаква непосредствена заплаха за хората или за критична инфраструктура, допълват от службата.

За разлика от изригването през 2010 г. на вулкана Ейяфятлайокутъл, който спря близо 900 000 полета и принуди стотици исландци да напуснат домовете си, това изригване не се очаква да изхвърли много пепел и дим в атмосферата, заявиха от ИМС.

Разположена между Евразийската и Северноамериканската тектонска плоча, които са едни от най-големите на планетата, Исландия е сеизмично и вулканично огнище, тъй като двете плочи се движат в противоположни посоки.

Причина за изригването е магма, която си е проправяла път към повърхността през последните седмици и така е предизвикала земетресенията.

Международното летище на Рейкявик Кефлавик не беше затворено след изригването, но всяка авиокомпания трябваше сама да реши дали желае да лети или не.

Спешно беше изпратен хеликоптер с научен персонал, за да наблюдава изригването.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!