Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че е дошъл в Косово с цел да се запазят мирът, стабилността и усилията да се подобрят отношенията между сърби и албанци в бъдеще, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

"Сърбия няма да приеме и не може да приеме наложени решения от 2008 г.", каза сръбският лидер. Според него диалог между сърби и албанци е необходим, но кога той ще донесе резултати - не е известно. "Може би не нашето, а следващото поколение политици ще постигне успех", каза Вучич.

Вучич говори край язовира на ВЕЦ „Газивода” в северната част на Косово, една от спирките на двудневната му визита в отцепилата се сръбска провинция.

Белград инвестирала почти 128 милиона динара в реконструкцията на язовир "Газивода", посочи сръбският президент и обяви, че до края на септември ще бъдат осигурени още 12 милиона динара за тази цел.

На въпрос на журналисти за отрицателната позиция на германския канцлер Ангела Меркел относно идеята за разграничаване (на сръбски и албански територии), Вучич заяви, че неговата власт е далеч по-малка в сравнение с нейната, но ще направи всичко за разрешаване на косовския проблем.

Вучич изтъкна още, че като президент на Сърбия прави това, „което е реално, което е възможно, а това е да загубим възможно най-малко и да извлечем максималното за нашия народ”.

Отношенията между Сърбия и Косово са сложни, като, според наблюдатели, и двете страни вървят към идеята за „разграничаване” т.е. населеното предимно със сърби Северно Косово да мине под една или друга форма към Белград в замяна на сръбски провинции с компактно албанско население. Проблемът в случая е желанието на политиците и в двете държави подобен ход да не изглежда като капитулация пред някогашния противник от войните през 90-те.