Организацията на "Ал Кайда на Арабския полуостров" (АКАП) потвърди информацията, че вторият човек в командването на мрежата е бил убит при въздушен на американски безпилотен самолет, съобщава АФП, като припомня, че ликвидирането на Саид ал Шехри беше обявено на няколко пъти от официалните власти в Йемен.

Ал-Шехри беше освободен от американския затвор Гуантанамо през 2007 г.,  преди да бъде прехвърлен в Саудитска Арабия, където участва в програма за рехабилитация (превъзпитаване) на терористи, припомнят международните наблюдатели. След приглючването на програмаат обаче, мъжът изчезна, преди да се появи отново като №2 на АКАП.

"Шейх Саид ал-Шехри, известен още като Абу Суфуян ал-Азди, беше убит при удар на безпилотен самолет", казва лидерът на АКАП Ибрахим ал-Рубаиш, във видеопослание, публикувано в ислямистки уебсайтове.

Ал-Рубаиш не е дал подробности, кога е бил ликвидиран Ал-Шехри, но е заявил, че това се е случило благодарение на "слаби мерки за сигурност по време на телефонните му контакти, които са позволили на врага да го идентифицира и да го убие".