Вторият импийчмънт срещу Доналд Тръмп неуспешен.

Американският Сенат оневини бившия президент за подстрекателство на щурма на Капитолия.

Седем републиканциподкрепиха 50 - те демократи в Сената – това е исторически рекорд за съпартийци, гласували за импийчмънт на президент от тяхната партия.

Процедурата мина бързо – само за 5 дни. Но в последния имаше хаос и объркване в залата на Сената.

Преди този вот прокурорите по импийчмънта поискаха нови свидетели, след като стана ясно, че Тръмп е говорил по време на щурма на Капитолия с лидера на републиканците в Конгреса Кевин Макарти и отказал да спре своите привърженици.

Сенатът първоначално гласува да бъдат повикани свидетели, но след това демократите се отказаха от тази идея. Последваха заключителни пледоарии.
 
„Нашата репутация, нашeто наследство е завинаги преплетено с това, което ние направим тук и как вие изпълните вашата клетва за безпристрастно правосъдие“, каза Джейми Раскин, конгресмен, прокурор по импийчмънта.
 
„Време е да приключим този противоконституционен политически театър. Време е да позволим нашата нация да продължи напред“, заяви Майкъл ван дер Вийн, адвокат на Доналд Тръмп.

В изявление бившият президент Доналд Тръмп заклейми процеса.
 
"Това е поредната фаза от най-големия лов на вещици в историята на нашата страна"
 
7 републиканци дадоха своя вот "За" импийчмънт, а въпреки че гласува в подкрепа на Тръмп лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл, заяви че действията му са били позорен отказ от президентските задължения.

Бившият президент заяви още, че това е само началото на неговото движение. Въпросът сега е за бъдещето на Републиканската партия след Доналд Тръмп, а резултатът ще стане ясен на междинните избори догодина, когато ще разберем дали поддръжниците или противниците на бившия президент ще надделеят.