В Италия започва втора фаза на завръщане към нормалния начин на живот - тази на съвместното съществуване с коронавируса. Маските на закрито и социалната дистанция са задължителни за хората.

Снимка: Reuters

От днес работата се възобновява, строителните дейности, компаниите за производство и търговия на едро отварят врати с връщането на работа на близо 4,5 млн. души. Паркове и градинки също отварят, но със специален режим на пропуск.

От днес са разрешени и погребенията в тесен семеен кръг.

За 72-годишният Доменико ди Маса и съпругата му Мари-Антония 4 май е един от най-щастливите дни. След два месеца италианецът отново се среща с внучката си Сесилия.

Снимка: Reuters

„По време на карантината бяхме отчаяни. Сега въобще не мога да говоря от щастие. Само я виждахме чрез виедоразговорите, но не е същото“, споделя Доменико.

Снимка: Reuters
А Сесилия признава, че е много развълнувана от срещата с баба и дядо.

„Мисля, че е минал век, откакто се срещнахме за последно. Много съм щастлива. Сега ще я водя на море“, споделя пък Мари-Антония. 

Снимка: Reuters

Ако всичко върви по план, нормалният живот в страната трябва да се върне до края на месеца. На гарата в Милано се образуваха опашки, но пътниците спазваха правилата за дистанция и изчакваха да им бъде измерена температурата.

Снимка: Reuters

За двата месеца под карантина  туристическият бранш бележи спад от над 60 на сто спрямо миналата година. След 18 май ще отворят магазини и по-големи търговски центрове.