Италия започна поетапно да отхлабва мерките срещу епидемията. В продължение на 55 дни, страната беше под пълна блокада, с над 200 хил. заразени и близо 30 хил. жертви. 

От днес в страната започва „Фаза 2“ в борбата с COVID-19. Работата се възобновява, строителните дейности, компаниите за производство и търговия на едро отварят врати с връщането на работа на над 4,4 млн. служители. 

Отварят се паркове и градинки. Използването на защитни маски и социалната дистанция са задължителни за хората. Градският транспорт ще се използва с ограничаване броя на пътниците. Отпускане на мерките се наблюдава и в други европейски страни.

Ако всичко върви по план, нормалният живот в Италия трябва да се върне до края на месеца. Туристическият бранш обаче, се е сринал с 60 на сто, спрямо миналата година.

„Пандемията нанесе удар по туризма в целия свят. Италия със своите забележителности си е тук, по-силна от всякога. С отпадането на ограниченията преструктурираме сектора и се готвим да посрещнем туристи по по-добър начин“, каза Джовани Бастианели, директор на Националния туристически борд.

Снимка: Reuters


Италия ще разчита тази година на много туристи от Китай. След 18 май в Италия се очаква въвеждането на следващия етап във връщането към нормалността с отварянето на магазини и търговски центрове.

Испанците от ранни зори се наслаждават на свободното спортуване и разходки на открито. При специален режим от днес ще заработят фабрики, строителни и малки търговски обекти. Носенето на маски в обществения транспорт е задължително.

Училищата в страната остават затворени до септември.

Германия от днес отваря постепенно училищата в някои провинции. Във Франкфурт вече са достъпни и детските площадки.

„Вървим с малки крачки, при условие, че правилата се спазват и вирусът е под контрол. Никой не иска да върнем забраните“, посочи кметът на града Петер Фелдман.

Продължава и отварянето на храмове, музеите, мемориалните комплекси и зоопарковете.