Китайският президент Си Дзинпин посрещна германския канцлер Олаф Шолц в държавната къща за гости "Дяоюйтай" в Пекин в последния ден от тридневното му посещение.

Това е второто посещение на Шолц в азиатската страна след встъпването му в длъжност през 2021 г. То идва в момент, когато много от западните съюзници на Германия се противопоставят на Китай по редица търговски въпроси.

Снимка: Ройтерс

В Брюксел текат множество проверки на държавната помощ за китайски соларни панели, електрически автомобили и вятърни турбини.

„Срещата ми със Си Дзинпин ще се съсредоточи и върху това как можем да допринесем повече за справедливия мир в Украйна”, заяви германският канцлер преди срещата си с китайския президент.

По-късно Шолц коментира, че е поискал от Си Дзинпин да окаже натиск върху Русия, за да спре "безсмислената кампания" на Владимир Путин в Украйна, предаде АФП.

"Думата на Китай има тежест в Русия", заяви Олаф Шолц в социалната платформа X.

А германското издание „Билд“ коментира, че всичко е политика, храната – също, и представя менюто, с което Си Дзинпин е просрещнал германския канцлер.

На Олаф Шолц е била поднесена риба групер - със сигурност хваната в китайски води. През 2022 г. Пекин забрани вноса на групер от вражеския Тайван - защото „рибата, отглеждана там, е нездравословна“.

Снимка: Риба групер
Снимка: iStock

Сред поднесената храна има много зеленчуци, риба и раци. Друго месо почти няма.

В страничните части на чиниите са поставени екзотични деликатеси. Сред тях е чайот с ядивна ядка в сърцевината си. Тропическият зеленчук-чудо има едновременно вкус на краставица, картофи и колраби. Той изглежда като крушовидна зелена спаружена чушка.

Чайот Снимка: iStock

На Олаф Шолц са били поднесени и бели аспержи – в пилешка супа с миди (Китай е най-големият производител на аспержи в света), както и класическата китайска гъба – смръчкула, която може да бъде истинско предизикателство.

 В Китай тя се слага за кратко в дълбок тиган, като по този начин запазва жилестата си текстура.

Снимка: iStock

Предпоследното ястие е било поднесено с плодове - Dim Sum, което на китайски означава „докосване на сърцето“. Това са кнедли, които традиционно се предлагат в многообразие от разновидности, от сладки до солени, пълнени със зеленчуци, плодове, риба или месо, сервират се на пара или пържени. Но на тази среща присъстващите са могли да добавят каквото пожелаят към тях.

Dim Sum са определени за най-добрата храна в света, която може да се яде с пръчици.

„Билд“ коментира, че Шолц умее да борави с пръчици и с някои ястия се справя успещно без нож и вилица.

С мидите обаче не е толкова лесно. Деликатесният морски дар се отличава с изключително деликатната си консистенция, която трудно се хваща с пръчици.

Канцлерът Шолц е трябвало да внимава с винения акомпанимент. Червеното Changyu (каберне совиньон, реколта 2017 г.) има цели 14 процента алкохол. То идва от една от най-големите и традиционни винарни в Китай - основана през 1892 г. от индустриалния магнат Джан Биши (1841–1916), известен още като „Рокфелер на Китай“.