Брюксел предвижда 300 милиарда евро инвестиции за енергийната независимост на Европа от Русия. След началото на войната в Украйна и в името на скорошна независимост на Европа от руски енергийни ресурси, държавите-членки се съгласиха на общи поръчки към трети страни.

Идеята е да не се поставят в конкуренция 27-те помежду им, а това предполага изграждане на несъществуващи сега инфраструктури. От предвидените 300 милиарда евро за целта, 10 милиарда ще се инвестират в липсващи интерконектори, така че нито една страна да не остане без отопление.

2 милиарда ще се вложат в инфраструктури, за да се спре транспортирането на руски петрол. Всички останали пари трябва да се насочат към възобновяема енергия.

„Спестяването на енергия е един от най-бързите и най-евтини начини за справяне с настоящата криза. Затова искаме да повишим европейската енергийна ефективност до 2030 година от 9% на 13%. Ще има огромни инвестиции в енергията от възобновяеми източници - най-голямата ни задача. За тази енергия повишаваме целта си от 40 на 45%“, каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!