Няколко държави призоваха своите граждани да напуснат Ливан, предава Би Би Си. САЩ предупредиха своите граждани да го направят с „всеки наличен билет“, тъй като страховете от по-широк конфликт в Близкия изток нарастват.

Още през юни МВнР на България предупреди за преустановяване на всякакви пътувания до Ливан и незабавно напускане на страната.

Иран обеща „сурово“ отмъщение срещу Израел, който обвинява за смъртта на политическия ръководител на „Хамас“ Исмаил Хания в Техеран.

Неговото убийство в иранската столица стана само часове след убийството на Фуад Шукр, който е най-високопоставеният командир на „Хизбула“.

Западните държави се притесняват, че групата „Хизбула“, подкрепяна от Иран, може да предприеме отмъщение, което да доведе и до отговор на Израел.

 

Дипломатическите усилия на САЩ и други западни страни са в насока деескалиране на напрежението в региона.

Въпреки това САЩ, Великобритания, Швеция, Франция, Канада и Йордания призоваха своите граждани да напуснат Ливан възможно най-бързо.

Засега размяната на удари между „Хизбула“ и Израел е в граничните райони, като и двете страни показват, че не искат по-широк конфликт.

Въпреки това „Хизбула“ обеща да отговори на убийството на Шукр, което се случи в Дахие, крепостта на групировката в южните предградия на Бейрут.