Само 43% от британското население вече смята, че излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз е било добро решение. Oстаналите 57% го определят за грешка.

Това показва ново социологическо проучване, цитирано от "Евронюз".

През 2016 г. почти 52% от британските избиратели гласуваха за напускане на ЕС, предизвиквайки шокова вълна в целия свят. Проевропейската тенденция е станала по-забележима след есента на 2021 г., когато недостигът на около 100 000 шофьори на камиони остави много британски компании и потребители в невъзможност да купуват вносни стоки.

Тогава анализаторите твърдяха, че много от тези шофьори на камиони са били от Източна Европа, но оттеглянето от единния пазар, който гарантира свободното движение на работниците, ги е подтикнало да търсят по-добри възможности на континента.

Продължаващата криза с разходите за живот, предизвикана от инфлацията и цените на енергията, допълнително увеличи пропастта между тези, които подкрепят Брекзит, и онези, които съжаляват за него, коментира председателят на Британския съвет за социологически проучвания Джон Къртис.

Нито една от големите политически партии в Обединеното кралство не планира да насърчава или да иска провеждането на нов референдум, защото страната все още се опитва да определи своята идентичност след Брекзит.

Лявата Лейбъристка партия, ръководена от Киър Стармър, не изглежда готова да поднови дебата за членството в ЕС или общия пазар, защото се опасява, че този въпрос ще отблъсне ключови избиратели.

"Нито едно правителство, което е било на власт по време на финансова криза, не е оцелявало на избори", коментира Къртис пред репортери.