Вредните мазнини в полуфабрикатите попадат под прицела на американските здравни служби. Управлението за контрол над храните започва кампания за забрана на така наречените трансмазнини.
Изкуствените хидрогенизирани мазнини са обичайната съставка в изделия като бисквити, кексчета, пасти, вафли, маргарини, хамбургери и други. Пържените картофи от веригите за бързо хранене, също влизат в тази категория.
„Според изследванията, малки количества от вредните мазнини, около 2 процента от дневния прием на храна, увеличават риска от сърдечни заболявания с 30 на сто. Това е значителна опасност, която не бива да пренебрегваме”, посочи лекарят Лиза Мартин.
Изкуствените трансмазнини удължават срока на годност на продуктите, но в същото време водят до запушване на артериите, алармират специалисти.
„Всеки, който иска да се предпази от сърдечни заболявания трябва да е доволен от забраната. От друга страна, индустрията трябва да намери други начини да произвежда тези храни, като вече има раздвижване в положителна посока, защото това е добре за здравето на хората”, допълни Мартин.
Според американските здравни служби, забрана на трансмазнините би предотвратила 7 хиляди смъртни случая и 20 хиляди инфаркта в Съединените щати годишно.