Настроенията срещу референдума в Иракски Кюрдистан стават все по-негативни и враждебни, пишат световните агенции.

Иракският парламент поиска днес армията да бъде разположена в кюрдския автономен регион. В резолюция депутатите призоваха премиера Хайдер ал Абади да изпрати войници в спорните зони, над които кюрдски милиции поеха контрол след свалянето на Саддам Хюсеин от власт.

По конституция иракското правителство е длъжно да изпълни това искане на парламента. В същото време Абади нареди на службите за сигурност днес „да защитават гражданите от заплахи и принуди” в Иракски Кюрдистан.

Според Абади референдумът за независимост е противоконституционен. Той на няколко пъти призова властите на Иракски Кюрдистан да анулират референдума, но без успех.

Иран междувременно обяви, че сухоземната му граница с Ирак при кюрдския автономен регион остава отворена. В краткия текст се уточнява, че границата е затворена само по въздух.

Сирия също отхвърля провеждания днес референдум. Контролираните от кюрди райони в Сирия организираха гласуване за местни общински лидери в петък – първата фаза от триетапен вот, който ще завърши с избиране на парламент и установяване на федерална система на управление. Сирийските кюрди настояват, че независимостта не е тяхна цел и че искат да останат част от децентрализирана Сирия.

Снимка: Reuters

Междувременно турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Турция обмисля затваряне на въздушното си пространство за Северен Ирак.

Турският президент Реджеп Ердоган нарече референдума в Иракски Кюрдистан „неприемлива сепаратистка стъпка”. Той заплаши също, че ще спре износа на петрол на Иракски Кюрдистан през Турция и ще затвори границата си със Северен Ирак.

От турска страна заявиха също, че ще се намесят военно, ако тюркменското население в Ирак бъде атакувано.

Над 5 млн. души отговарят на въпроса „Искате ли районът Кюрдистан и кюрдските зони около него да станат независима страна?”. Гласуването обхваща трите иракски провинции Ербил, Сулеймания и Дахук, но и няколко спорни района, като богатата на петрол провинция Киркук.

Местните лидери на кюрдите поясниха, че ако референдумът е за автономна кюрдска държава, независимостта няма да бъде обявена веднага, а след време.

Ще ескалира ли напрежението в Иракски Кюрдистан след референдума – предстои да разберем.