За България изборите в Турция минаха под знака на дипломатическо напрежение между двете страни заради изказването на външния им министър за намеса в промените в Закона за вероизповеданията у нас.

Снимка: bTV

„Напоследък България се опитва да приеме Закон за вероизповеданията, но след инициативите на Турция страната беше принудена да направи промени….”

Това изказване на Мевлют Чавушоглу в Текирдаг доведе до острата реакция на София. Тази сутрин и до протест на ВМРО пред посолството на Турция у нас.

Снимка: bTV

„Ние не вярваме Чавушоглу да е направил това изказване случайно, както се твърди, че е извадено от конеткста.  Това, което казват те, е ясно, те ни дават знак, че са дастотъчно мощни и силни да се бъркат в нашите работи”, каза евродепутатът Ангел Джамбазки.

Снимка: bTV

И според бившия ни консул в Одрин съседката ни се е намесила във вътрешните ни работи. А по последни данни в Текирдаг, където беше направено спорното изказване, кметският пост печели опозиционният кандидат срещу този на управляващата партия.

„Това ни го обеща и нашият премиер, че след изборите, след като се поотложат страстите ще бъдат прегледани записите и ще се направи оценка”, коментира бившият консул в Одрин Георги Димов.

Политологът Мартин Табаков обяснява резултата на опозицията с икономическата ситуация в Турция.

„Тоест Ердоган сам се би, като имаме предвид обезценяването на турската лира и рецесия на турската икономика”, обясни Табаков.

Според експертите на тези избори опозицията в Турция прави ключов пробив.