Турция отказа да се извини за изявлението на външния си министър, според когото Анкара се е намесила в промяната на Закона за вероизповеданията у нас. Това стана ясно след приключилите късно снощи 5-часови разговори между премиера Бойко Борисов и турския вицепрезидент Фуат Октай.

След неколкократно прекъсване от турска страна, Бойко Борисов напусна срещата.

Борисов се срещна с турския вицепрезидент в рамките на четиристранната среща на лидерите на България, Гърция, Сърбия и Румъния. Разговорите приключиха в малките часове на днешния ден без извинение. А днес клиповете в  интернет, срещу които България реагира, вече са заличени. 

Турският вицепрезидент пристигна по тъмно в двореца Снагов в Румъния. Още към 19 часа българският премиер заяви официално, че иска извинения от заместника на Ердоган и отказа да обсъжда други теми, докато не го получи.

След пет часа преговори турската страна отказа да се извини, Бойко Борисов напусна преговорите.

Турската страна заяви, че не намира причина за извинение.

"Те смятат, че с нищо не са засегнали българската страна, показахме сайтовете, те предлагаха всякакви варианти, съвместни комюникета, аз бях неотстъпчив.
Никой не ни е оказвал натиск. По никакъв начин нашите мюсюлмани не се нуждаят от защита от вън”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Днес турските медии съобщават единствено, че такава среща се е провела и че е била закрита.   Клиповете - повод за дипломатическия скандал, изчезнаха от интернет.

"Напоследък България се опита да приеме Закон за вероизповеданията, но след инициативите на Турция, страната беше принудена да направи промени.
Сега мюфтиите там имат някои задължения, поискаха в замяна на техните дългове да продадат техни имоти. Отново влязох в контакт и сега работят по намирането на решение”, заявява в тези клипове турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

Външният министър Екатерина Захариева посочи по-рано през деня пред bTV, че използването на религията за политически цели е крайно опасно.

"То ще е много лесно, ако и ние започнем да втвърдяваме тона. Нека да изчакаме понеделник и да видим дали няма да размислят след изборите. Най-лесното би било Турция да се извини!", заяви Захариева.

А вносителят на законопроекта за дълговете на вероизповеданията Цветан Цветанов призова за премерени изказвания по казуса.

"Не бива да забравяме, че имаме и общи цели, свързани с бежанския поток, който е неизменна част от националната сигурност на двете държави", каза Цветанов.

За 9 април е планирано официално посещение у нас на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. 

С промени в Закона за вероизповеданията България разсрочи 8 милиона лева дългове на мюсюлманското вероизповедание.