Първата група от около 100 души, евакуирани от завода „Азовстал“ в Мариупол, вече се е насочила към контролирана от Украйна зона в Запорожие, написа в „Туитър“ украинският президент Володимир Зеленски. Днес се очаква нова евакуация на останалите в завода - стотици жени, деца и ранени украински военнослужещи.

Русия съобщи, че десетки цивилни са пристигнали в село, което е под контрола на Москва.

Видео на очевидци показва цивилни, които излизат от руините на завода и са отвеждани до чакащи ги автобуси. Някои от евакуираните разказаха, че са чакали два месеца да бъдат спасени, а хранителните запаси бързо свършвали.

„Дойдохме по наша собствена воля, като работници във фабриката, за да се спасим. Когато разбрахме, че операцията е все по-близо до нас, стана страшно и се опитахме да си тръгнем. Знаехме за хуманитарните коридори, знаехме за евакуацията. Но просто не ни пускаха. И когато снарядите започнаха да падат в "Азовстал", си мислех, че сърцето ми ще спре и няма да го преживея. Не мога да повярвам. Два месеца мрак“, разказва Наталия Усманова, една от евакуираните от завода.

Конвоят за евакуация е пристигнал в събота сутринта, обяви ООН, но не даде подробности за това къде са били отведени хората или колко са напуснали, заявявайки, че споделянето на подробности може да застраши безопасността на операцията.

По информация на регионалните власти осем души са загинали вчера при руския обстрел в Харковска и Донецка област. Четири са жертвите в Лиман - град с 20 хиляди жители преди началото на войната, евакуиран заради напредването на руската армия. За силни експлозии сутринта съобщи и губернаторът на руската Белгородска област.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров обвини украинското ръководство, че саботира преговорите за мир.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!